tiistai 7. toukokuuta 2013

God Wants Us to Wait

Päätin nyt ottaa lehmää sarvista (hahah!) ja kirjoittaa jutun siitä, miksi mieluusti kehottaisin jättämään maidon kauppaan. Eli, jos provosoidut, ärsyynnyt tai muuten ajattelit tästä aiheesta lähettää pernaruttokirjeen, älä vaivaudu (jälkimmäinen kirje luultavimmin jää kiinni postin seulassa). Voit jo poistua sivulta (ylhäällä on ruksi tai voit vaihtoehtoisesti kokeilla edellinen painiketta). Tarkoituksenani ei ole syyllistää tai yrittää olla parempi ihminen kuin muut. Tuon nyt vain faktat esiin, juuri ne faktat, jotka opin itse ensimmäisenä vuonna, kun opiskelin kurssia Luonnonvarojen perusteet. Syyttäkää sivistystä ja ylikouluttamista ja ehkä myös Kestävää kehitystä (vaikka tuskin opettajallani oli aikomuksena synnyttää tuotantoeläinkriittistä opiskelijaa, joka tuskaili kotieläintuotannon esseen kanssa niin kauan, niin kauan).

No niin, nyt kun kaikki varotoimet on tehty, alkaa asiaa.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosin sietäminen on evoluution tulosta. Alkuihmiset eivät sietäneet laktoosia lainkaan, vaan laktoosin sietäminen syntyi silloin, kun ihmiset alkoivat käyttämään lehmänmaitoa. Tämän takia siis kehittyi geeni, joka alkoi sietämään laktoosia. Kuitenkin tästä geenimuutoksesta huolimatta laktoosia sietävät ihmiset ovat niitä niin kutsuttuja friikkejä eli laktoosi-intolerantikoita on enemmistö koko maailmassa. Suomalaisista aikuisista noin 83 prosenttia sietää laktoosia, mutta maailmanlaajuisesti Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa laktoosia sietää vain muutama prosentti koko väestöstä. Eli minä ja muut laktoosi-intolerantikko toverini satumme vain omistamaan alkuperäisen geeniperimän (Laktoosi-intoleranssi on yleisempää kuin maidon sietäminen, 2010).

Onkin siis vähän outoa, että ihan väkisin yritämme sisällyttää ruokavalioomme jotain sellaista, jota oma kehomme ei kykene sietämään. Eikö se muka ole outoa, että laktoosi-intolerantikko juo maitoa, vaikka tomaatti allergikko ei todellakaan söisi tomaattia? Jo tämän tähden jättäisin maidon kauppaan, jos sattuisin olemaan laktoosi-intolerantikko (kuten satun olemaankin).

Maitoteollisuus ja maitotuotanto 

Maitoteollisuus on suurta bisnestä. Suomessa noin 17 prosenttia väestöstä sairastaa laktoosi-intorelanssia ja kaupoissa on tajuton määrä erilaisia maitoja. Ykkösmaitoa, kevytmaitoa, rasvatontamaitoa, luomua, laktoositonta, hylaa eli jokaiselle jotakin juuri sinua ajatellen. Ja tässäkään ei ole ajateltu ketään rassukkaa, it's money talking. Maitoteollisuus haluaa takoa rahaa siinä missä muutkin teollisuudet. 17 prosenttia on melko suuri määrä ihmisiä ja heidän rahojaan, joten on ollut pakko keksiä näille "friikeille" joku keino, jolla saataisiin kiskottua tähän älyttömään bisnekseen rahaa. Nämä erikoistuotteet, kun eivät ole edes mitään halpoja.

Maitoa tulee, kun eläin imettää lastaan, näin yksinkertaisesti. Ihmisillä tulee maitoa, kun äiti imettää lastaan ja maidoneritys loppuu, kun lapsi siirtyy kiinteään ravintoon. Sama tapahtuu lehmällä. Lehmä normaalisti imettäisi vasikkaa noin kahdeksasta kuukaudesta yhteentoista kuukauteen, mutta vasikka vieroitetaan emästään jo sen synttyä (Lypsylehmät, n.d.). Kyllä, käytännössä maidon käyttäjät juovat vasikoiden maidon. Vasikoille tarjotaan lehmästä tuleva ternimaito, mutta ternimaito tarjotaan vasikalle tuttiämpäristä eikä suinkaan emon utareesta. Tämän jälkeen eli noin kahden viikon jälkeen syntymästä, vasikkaa syötetään juomarehulla. Ja koko tänä aikana vasikka ja sen emo ovat eristyksissään toisistaan. En tiedä, mutta itse taidan olla juuri niin lälläri ja mietin, miten julmaa on erottaa lapsi äidistään. Monet olisivat kauhuissaan, jos sama tehtäisiin ihmislapselle.

Eli kyllä, lehmät ovat juuri sitä varten, että ne tuottaisivat paljon maitoa ja olisivat taloudellisesti hyödyksi. Eli juuri tuottavuuden takia vasikka vieroitetaan emostaan heti, sillä se maito on rahallisesti arvokasta. Kun tuotanto alenee ja lehmä vie enemmän kuin se tuottaa, menevät ne teuraaksi. Juuri sen tähden myös sonnit menevät teuraaksi, sillä niistä ei ole juuri mitään hyötyä, joten se nautapihvi, jota lautasellasi on, on luultavimmin sonnista. Tietenkin on pieni poikkeus tähän sonnienkin kohtaloon. Ne, jotka ovat geeniperimältään loistavia yksilöitä saavat kasvaa sukukypsiksi ilman kuohintaa, sillä niiden spermaa käytetään lopulta keinosiemennykseen (ja pääsee niin kutsuttuun spermapankkiin).

Eli kaikkien tuotantoeläinten kohdalla naaraat ovat synnytyskoneita ja urokset pääsevät teuraaksi. Ihan näin kiteytettynä. Ja naaraiden kohtalona (valitettavasti) on elää kutakuinkin pelkässä synnytyskierteessä, tämä pätee kaikkiin tuotantoeläimiin.

Eläinten jalostus

Jotta kukaan ei kommentoisi typerästi "Kuka nyt ne lehmät lypsäisi ellei me! Me autetaan niitä lypsämällä niiltä maito" voin sanoa yhden sanan tätä argumenttia vastaan: jalostus. Kuinka moni tietää, että naudan alkuisä kuoli sukupuuttoon jo todella monta sataa vuotta sitten? Kuten ylempänä jo mainitsin, niin normaaleissa oloissa äidiltä loppuu maito, kun lapsi siirtyy kiinteään ravintoon eli maito ei ole sen pääsääntöinen energianlähde. Paitsi jalostamalla lehmät tuottaviksi (eli saamalla enemmän maitoa) on pystytty jalostuksen avulla tekemään lehmistä mielettömiä maitokoneita, joiden tarkoitus on lypsää hyvällä tuurilla 7000 litraa vuodessa (SEY n.d.). Mikä siis tarkoittaa sitä, että lehmä nykyään tuottaa enemmän maitoa kuin sen jälkeläinen tarvitsee.

Eli, ilman jalostusta lehmiä ei tarvitsisi lypsää. Melko yksinkertaista. Tällä hetkellä ihminen on itse aiheuttanut sen, että lehmä tuottaa niin paljon maitoa, ettei vasikka sitä tarvitse. Valitettavasti asia on myös niin, ettei vasikka saa sitä itselleen tarkoitettua maitoa. Koko nykyinen jalostettu lehmä on yhtä naurettava kuin broileri, jos saan sanoa.

Luomumaito

Kirosana korvilleni. Tietenkin verrattuna tehomaatalouteen luonnonmukainen kotieläintuotanto on tuotantoeläimille taivas. Ne saavat imettää jälkeläisiään kauemmin kuin tehotuotannossa, lajityypillinen käyttäytyminen on melko mahdollista ja muutenkaan eläimille ei syötetä mitään GMO-huttua (ja on muutenkin eroosion kannalta parempi, sillä tuotantoeläimiä saa ruokkia vain luonnonmukaisesti viljellyllä rehulla). Luomu ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että lehmät ovat edelleen vain tuotannollisista syistä siellä ja sonnit ihan samalla tavalla joutuvat teuraaksi ja tuottamaton lehmä syödään heti, kun sitä ei saada tiineeksi tai maidontuotanto on minimaalista.

Ja kuinka monelle tulee luomusta mieleen sanan varsinaisessa merkityksessä, että maito on luonnonmukaista? Luomumaito pastoroidaan, poistetaan rasva vain jotta se voidaan lisätä siihen uudestaan (mutta oho, sitä ei kuitenkaan homogenisoida! Vitsi prosessointi on niin minimaalista <3 ). Ai niin! Tehdäänhän luomusta myös laktoositonta eli poistetaan maidosta sen sisältämä maitosokeri ja vaikka muuten maitoja ei homogenisoida, niin mikäs siinä vaikka vähän näitä naisen nimellä ristittyjä luomumaitoja homogenisoidaan (Valio, 2013).

Kyllä, prosessointi kuulostaa aika minimaaliselta. Ihan näiden vähäisten prosessointien tähden kannattaa juoda juuri luomumaitoa, koska käytännössä niitä ei prosessoida (ja hei onhan se luomua!) Eli ehkä en kuitenkaan mielelläni suosittele luomumaitojen ostamista vain sen tähden, ettei niitä prosessoida niin paljon kuin tavallisia maitoja, sillä yhden prosessoinnin jättäminen pois, ei tee kyseisestä tuotteesta mitenkään lähempänä luontoa.

Ja kyllä, kasvijuomia prosessoidaan myös.

Kasvihuonepäästöt

Mitä yhteistä taas luonnonmukaisella ja ihan tehotuotetulla lehmällä on; Molemmat piereskelevät. Eli, molemmissa tapauksissa ne ovat tuotantoa varten ja ne tapetaan, niin ne myös märehtivät ja aiheuttavat metaania. Metaani taas on hiilidioksidiakin pahempi kasvihuonekaasu (noin yli kaksikymmentä kertaa voimakkaampi) eikä siis unohdeta näitä mukavia vekkuleita eli dityppioksideita (lämmittää ilmastoa yli 200 kertaa voimakkaammin kuin hiilidioksidi). Suomessa koko maatalouden kasvihuonekaasupäästöt ovat noin 20 prosentin luokkaa eli aika neat. Tietenkään kotieläintuotantoa on turha syyttää tästä kaikesta, sillä ihan tavallinen maanviljely tuottaa ihan mielettömät määrät kasvihuonekaasuja ja rehevöittävät vielä vesistöjämme.

Eli ihan jo ilmastonmuutoksen vuoksi, voisi vähän vähentää lehmänmaitoa ja kokeilla vaikka soijamaitoa tai kauramaitoa (jälkimmäisesta saa ihan mielettömää joulupuuroa ja ensimmäinen pienellä vaniljaflavorilla on ihan älyttömän hyvää kahvin kanssa! Ja pssst Helsingin Lasipalatsista saa soijachailattea, ilman soijalisää <3 kannattaa kokeilla, jos on mahdollista)

*************
Ehkä tässä sitten oli ihan tarpeeksi. Onnittelut sille, joka oikeasti lukaisi loppuun (ja jättää sen pernaruttokirjeen lähettämättä) Lopussa on vielä lähteetkin. Osa sitten laitetaan vain norsunmuistini piikkiin ja ylikouluttamisen.

Geeniblogi
Animalia
Valio
SEY ry

2 kommenttia:

  1. maito on vaan niin hyvää <3

    Ja tyhmä kommentti: Kyllähän lehmiä on olmeassa vaikka ei oiskaan maito/lihataloutta. Kyllähän ne piereskelee metsissäkin?

    ps. luin loppuun mutta valitettavasti mun pernarutto varannot on päässy loppumaan niin joudun lähettämään tavan kirjeen :'(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehmä piereskelee kyllä kaikkialla. Tehomaatalouden tuloksena lehmiä vain on aika paljon.

      Suomessa lehmät ei käyskentele metsissä ja kaikkialla taitaa käyskennellä aikalailla jalostettuja lehmiä (eikä maataloudesta syntyneet metaanipäästöt taida olla niin suuri ongelma kehitysmaissa, siis niillä pienviljelijöillä)

      Tavallisen kirjeen otan kyllä vastaan! :3

      Poista