maanantai 5. marraskuuta 2012

There's No Leaving Now

Hiukan ympäristölainsäädäntöä lukeneena, on pöyristyttävää lukea koko ajan uusia uutisia Talvivaaran ongelmista. Kuka susi on antanut ympäristöluvan Talvivaaran kaltaiselle kaivostoiminnalle, kun koko ajan saa kuulla masentavia uutisia ties mistä ympäristöongelmista. Talvivaaran toiminta ei, ainakaan omissa silmissäni, mitenkään täytä ympäristönsuojelulain pykäliä tai ainakin se rikkoo todella montaa lain pykälää.

Milloin on kaivos pilannut läheiset järvet, tappanut tusinoittain lintuja tai päästänyt jätevesiään vuotamaan lähiympäristöön. Eikä siltikään kukaan tee mitään asialle. Kaivos saa jatkaa toimintaansa, vähän kun viestintäpäällikkö pahoittelee "Sori, näin nyt pääs käymään, but don't worry babes, me saadaan tästä rahaa ja talous pyörii. Pien' ollos tämä katastrofi suurten rahojen olevan kyseessä."

Jo ympäristönsuojelulain ensimmäisen pykälän ensimmäisessä momentissa sanotaan, että lain tarkoituksena on ehkäistä ympäristönpilaantumista sekä poistaa ja vähentää pilaantumisesta aiheutuvia vahinkoja. Näin maallikon silmin Talvivaaran toiminta ei noudata ainakaan tätä lain kohtaa eikä kukaan tee asialle yhtään mitään.

Valvontaviranomainen eli tässä tapauksessa ympäristöministeriö, tuntuu katsovan Talvivaaran toimintaa läpi sormien tai mitä nyt vähän heristää sormeaan. Ympäristöministeriö voisi edes vähän katsoa tilannetta muunkin kuin rahan kannalta.

Ei ehkä tule yllätyksenä, mutta mielestäni koko helvetin kaivoksen voisi lakkauttaa. Miksi jäädä odottamaan suurempia ympäristöongelmia? Talvivaaran kaivosta ei näytä lainkaan kiinnostavan, mitä se ympäristöön suoltaa, sillä sanktiot niistä ei näytä olevan kovinkaan suuria.

Tätä mukavaa ympäristönsuojelulakia pääsee itse kukin lukemaan täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti