maanantai 22. huhtikuuta 2013

Somewhere Between Waking and Sleeping

Luin alle päivässä Noora Shinglerin Marjoja ja Maskaraa - kirjan. Itse olen tunnetusti melko kriittinen lukija (ja varsinkin aiheessa, josta kirja kertoo), sain kuitenkin kirjasta paljon ja lukukokemus oli melko miellyttävä (jos nyt ei oteta huomioon minun ja kirjoittajan vahvoja eettisiä näkemyseroja).

Yksinkertaisesti suosittelen. Kirjassa käsitellään hyvin esimerkiksi se, miksi luonnonkosmetiikkaan kannattaa siirtyä kuin ostaa marketeista peruskosmetiikkaa, joiden INCI-luettelon purkaminen kestää varmasti miljoona vuotta. Ja vaikka olenkin samaa mieltä, että lehmänmaidon voi hyvin jättää kaupan hyllylle, johtuen enemmänkin eettisistä ja vegaanisista syistä kuin itse Shinglerin terveydelliset syyt, komppaan kirjoittajaa pääsääntöisesti (suosittelen kuitenkin myös niiden luomumaitojen jättämistä maitohyllylle). Tästä tietenkin voisin kirjoittaa ihan oman postauksenkin, mutta voi olla ettei siitä tulisi mitään ilman kiihtymistä. Kirjassa annettiin myös hyviä ideoita, joilla voisi vähentää sokeria, hiivaa, lihaa (mutta ei kalaa, koska... kalalla on juuret?)

Kirja antaa paljon, siis todella paljon, jos ei itse olisi jo perehtynyt asioihin tai olisi opiskellut kestävää kehitystä, sillä ainakin jo ensimmäisenä kouluvuotenani käsittelimme mm. kosmetiikkateollisuuden INCI:t ja todettiin, että kaikki luonnonmukainenkaan ei välttämättä ole terveellistä (onhan botuliini luonnonmukaista, mutta täyttä luonnon hermostomyrkkyä, silti sitä nämä vanhat naiset nuoruuden ihannoinnissaan tunkevat kasvoihinsa vapaaehtoisesti).

Pitää kuitenkin muistaa pitää järki kaikessa mukana, sillä vaikka itse siirryn koko ajan kohti luonnonkosmetiikkaa, en kuitenkaan heitä roskiin niitä kosmetiikan pahiksia järisyttävine INCI-luetteloineen. Lahjoitan pois tai käytän loppuun, sillä suurempi paha on mielestäni heittää ne roskiin, jos kosmetiikasta vielä jotain irtoaa.

Jos kirja olisi omani, antaisin sen ehdottomasti kiertoon ystävilleni, sillä oikeasti kosmetiikassa on älyttömän paljon kemikaaleja, joita me ihan vapaaehtoisesti tungemme itseemme: Keinotekoisia aineita, jotka eivät ole hyväksi luonnolle, joten miksi ne olisivat hyväksi meille? Kirjassa sivuttiin myös tutkimusta, jonka perussanoma oli, että raskaana olevien kannattaa vähentää (tai jättää kokonaan pois) kosmetiikka, sillä se tulee vaikuttamaan poikalasten siittiöihin myöhemmin. Tästä uutisointiin ihan mediassakin ja luin sen itse Hesarin nettisivuilta. Silti minua pidetään tärähtäneenä, kun vetoan tähän tutkimukseen. No tervemenoa vaan Tanskaan ja kuuntelemaan niiden lääkärien mielipidettä kosmetiikasta ja raskaudesta.

Ja vaikka itse yritänkin vähentää itseeni kohdistuvaa kemikaalikuormaa, on oikeasti mahdoton elää kemikaalittomasti, sillä kemikaaleja on ruoassa ja ilmassa, jota hengitämme. Mutta ainakin omilla valinnoillaan voi edes pienentää sitä kuormaa! Jos joudumme joka päivä kosketuksiin kemikaalien kanssa, tahtomattamme, miksi siis lisäisimme sitä ihan vapaaehtoisesti?

Tietenkin on jokaisen oma asia mitä itseensä tunkee, mutta kannattaa antaa luonnonkosmetiikalle mahdollisuus. Itse en ole mikään hippi, joka haisee, vaikka käytänkin luonnonkosmetiikkaa. Lopulta luonnonkosmetiikka saa ihan samoja ihmeitä aikaan, mutta vain ilman sitä suurta kemikaalien määrää. 

1 kommentti:

  1. Maito <3 ja kalaa pitää syödä kaksi kertaa viikossa! Ps. Itse kalastettu ja savustettu kala on maailman herkuinta herkkua!

    VastaaPoista